Zo geniet je van het Italiaanse strandleven

Start » Zo geniet je van het Italiaanse strandleven

Als je bij Benera logeert mag je een dagje strand eigenlijk niet overslaan. Luieren in het zand, surfen over de golven, een verkoelend boottochtje maken, lekker eten en winkelen in een vissersdorpje. Het kan allemaal. 

Stel je even een ochtend bij ons in Italië voor. Je vertrekt na een lekker ontbijt vanaf Benera naar de kust. Je parkeert de auto of stapt uit een trein en wandelt op je slippers naar het strand. Je drinkt een Italiaanse espresso, leest een boek vanuit een luie strandstoel, overweegt misschien in de middag even te gaan surfen of snorkelen en aan het einde van de dag neem je nog één keer een duik in het verkoelend heldere zeewater. Daarna wandel je het dorpje in om er te gaan eten. Een typisch Italiaanse pasta of bijvoorbeeld een visgerecht die ze rijkelijk serveren in een van de vele authentieke vissersdorpjes. Natuurlijk met een glaasje wijn erbij en een uitzicht op zee! Een utopie? Zeker niet. Vanaf Benera rijd je gemakkelijk naar de kuststrook waar je van het ware Italiaanse strandleven kunt genieten. 

De Ligurische kust en de zogenoemde Bloemenrivièra kennen de meest fantastische zandstranden. Volgens kenners zijn de stranden in Ligurië de mooiste ter wereld. Dat typische beeld van helderblauw water, pittoreske dorpjes en haventjes, rotspartijen en stranden wordt eer aan gedaan. Hier beleef je het ware Italië. 

Cinque Terre, dorpjes aan zee

De bekende vijf dorpjes van Cinque Terre mogen hier natuurlijk niet ongenoemd blijven als we over een dagje aan zee vertellen. Cinque Terre bestaat uit de dorpjes Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Monterosso is het enige dorpje van Cinque Terre dat een echt strand heeft, met fijnzand en kiezelstenen. Voorts zijn het stuk voor stuk karakteristieke vissersdorpjes met die typische kenmerken van weleer. Je kunt er heerlijk wandelen, kastelen bezoeken en een tochtje maken per boot. Het wemelt er van de haventjes van waaruit steeds allerlei boten en bootjes vertrekken, waardoor je de dorpjes vanaf het water kunt zien. Echt een aanrader. De dorpen zijn uiteraard toeristisch en parkeren valt niet altijd mee. Dan is het goed te weten dat je er ook met de trein kunt komen. Zo kun je ontspannen reizen en tegelijkertijd veel van de omgeving zien.  

Tip: De trein is er niet duur en er rijden er meerdere per uur. Er bestaat een Cinque Terre Card die de mogelijkheid biedt onbeperkt te reizen op de lijn La Spezia – Cinque Terre – Levanto. Dit is het treinschema 2022 voor Cinque Terre en de omliggende steden. Het is slechts een paar minuten reizen tussen de verschillende vissersdorpjes en vanaf La Spezia is het negen minuten reizen naar Riomaggiore, een van de vijf Cinque Terre dorpjes.  

Het strand en de haven bij Chiavari

Op amper een uurtje rijden ligt Chiavari dat een prachtig kustplaatsje is. Ook hier tref je weer veel historie en natuurschoon. Het strand biedt alles wat je je erbij voorstelt en dan is het ook nog eens een leuke plek om te winkelen, er is een levendige haven en een speelpark voor kinderen. 

De stranden en baaien bij Sestri Levante

Sestri Levante ligt pal aan zee en heeft twee geweldig mooi baaien. Het is vanaf Santa Maria di Maissana amper dertig kilometer rijden richting de kust bij Sestri Levante. Zo’n drie kwartier met de auto. Dat is absoluut de moeite waard voor een heerlijk volle stranddag. Het biedt zoveel moois, en dan is er ook nog een gezellig centrum vol historische gebouwen en gezellige pleinen. Een dagje zee wordt zo wel heel compleet. 

Lekker actief in zee of lekker lui aan het strand, wat is er te doen?

De zee op

-varen

Een zeilboot huren is zo gedaan. Vanaf al die haventjes kun je als zeiler in no time de zee op. Het is ook heel relaxed om aan een georganiseerd zeiltochtje deel te nemen of in een motorbootje de zee op te gaan. Dan krijg je vanuit zee zicht op de vele vissersdorpjes. Een prachtig beeld.  

-surfen

Surfliefhebbers moeten in Levanto zijn. Er zijn meerdere surfshops en het strand bestaat hier uit fijnzand. Daarmee is het plaatje compleet. Wil je weten of het een echte surfdag is en hoe de golven zijn? Hier vind je er de meest actuele berichten over. 

De zee in

-zwemmen en snorkelen 

Natuurlijk kun je er heerlijk zwemmen. Het water heeft een heel aangename temperatuur. Vooral de baaien liggen beschut en daardoor warmt het zeewater snel op. Wel zo comfortabel in het voor- en najaar. In de zomer is zwemmen in zee dan juist weer verkoelend. Je zou bijna vergeten dat het onder water ook prachtig is, als je aan het strand zit. Omdat het zeewater er zo helder is kun je er geweldig goed snorkelen. Je kunt je er uren mee vermaken. 

Op het strand

-relaxen in de zon

Na al die actie heb je waarschijnlijk wel gewoon zin in een paar uurtjes liggen op een handdoek of hangen in een strandstoel. Dat kan op al die heerlijke stranden. In het voor- en najaar kun je er altijd goed terecht, maar in de zomermaanden moet je er rekening mee houden dat het er druk is. De kust is populair, maar als je een beetje vroeg in de ochtend bent, is er echt wel ruimte. Zowel voor de auto als dat plekje onder die parasol.