Zo kun je langer genieten van een Italiaanse vakantie bij Benera

Start » Zo kun je langer genieten van een Italiaanse vakantie bij Benera

Een vakantie kan meer zijn dan die twee of drie weken per jaar verblijven in je favoriete vakantieland. Als je je ruim van tevoren in bijvoorbeeld de taal, cultuur en de geschiedenis van Italië verdiept, doe je veel kennis op en heb je langer voorpret. Dat zorgt voor meer vakantieplezier en maakt een bezoek aan Benera nog rijker. 

Tips voor meer Italiaans vakantieplezier: 

Verdiep je in de geschiedenis

italie-geschiedenis

Verdiep je eens in de historie van het land. Niet door alleen maar tijdens je vakantie een folder te lezen over de geschiedenis van de kathedraal waar je een bezoek aan brengt, maar je werkelijk te verdiepen in de oudheid. Laat je informeren over de Etrusken, de Grieken en de Galliërs. En ontdek dat het huidige Italië pas sinds 1861 bestaat en dat Italië sinds 1946 een republiek is. Het zorgt ervoor dat je de geschiedenis veel beter kunt plaatsen en met andere ogen naar een landschap, dorp of stad kijkt. Je zal veel meer ontdekken, je verwonderen en verbazen. 

 • lees boeken over de geschiedenis
 • zoek online naar informatie
 • kijk documentaires over Italië

Ontdek de ontdekkers

Ontdek de rol van Italianen als het gaat om verschillende uitvindingen die tot op de dag van vandaag een rol in ons dagelijkse leven spelen. Zoals de thermometer, de typemachine en de batterij. En wat te denk van een lekkernij als Nutella. Er is zelfs een internationale Nutelladag! 

Nutella

Vooruit, we lichten een tip van de sluier op over hoe Nutella in de wereld is gezet. 

Na de Tweede Wereldoorlog was cacao enorm schaars. Het Italiaanse merk Ferrero kwam met een alternatief: pasta gemaakt van veel minder cacao dan gebruikelijk was, maar rijk aangevuld met hazelnoten en suiker. Van die eerste pasta werden blokken of zogenoemde broodjes gemaakt waar je een stukje vanaf kon snijden om het op een boterham uit te smeren. Guandujot heette het. Een aantal jaren later, in 1951, werd het vrij harde pastabroodje getransformeerd tot een smeuïger pasta in een pot dat de naam SuperCrema kreeg. Dat smeerde fijner. Het viel in de smaak, maar Ferrero liet het er niet bij zitten. Het merk ontwikkelde de pasta zover door totdat ze in 1964 een nog smakelijker en smeuïger product hadden met de naam Nutella. De pot zoals wij die tot op de dag van vandaag kennen, stond in 1965 in de winkels. Eerst in België, maar al gauw wereldwijd. 

Een Italiaanse Amerikaanse dame was en is er zo verzot op dat ze er op social media allerlei wetenswaardigheden en recepten over deelt. Die liefhebber is blogger Sara Rosso. Op 5 februari 2007 lanceerde ze haar Wereld Nutelladag! Tot op de dag van vandaag is Wereld Nutelladag een feit, dat vanaf 2015 door fabrikant Ferrero zelf werd overgenomen. 

 • 5 februari is Wereld Nutalledag

Leer een beetje Italiaans

Italiaans heb je natuurlijk niet zomaar onder de knie. Maar als je het regelmatig oefent, bijvoorbeeld een paar minuten per dag, kom je een heel eind. Uiteraard zijn er ook (online) cursussen te volgen. En verder kijk je vanaf nu alleen nog maar Italiaanse films, kijk je Italiaanse series of volg je Italiaanse (kinder)programma’s en luister je Italiaanse muziek. In no time heb je de eerste woorden al te pakken en voor je het weet maak je zinnen. 

 • volg een taalcursus
 • luister en kijk Italiaans gesproken films, series en kinderprogramma’s
 • luister naar Italiaanse muziek

Draag Italiaanse merkkleding

We weten allemaal dat Italianen van mooie kleding en accessoires houden. Wie wel eens een Italiaanse stad heeft bezocht, heeft zich kunnen vergapen aan al die stijlvolle winkels vol elegante Italiaanse mode. Wacht er niet mee tot je in Italië bent, maar kies vanaf nu voor jouw eigen Italiaanse kledingstijl. Laat je inspireren door BI’ers en doe er je voordeel mee. Vanaf nu zie je eruit als om door een ringetje te halen. Dat belooft wat tijdens je vakantie. Dan kun je in je beste outfit flaneren over de boulevards!

 • Verdiep je in Italiaanse mode
 • Ga voor Italiaanse kleding en kleed je in stijl

Wen aan een siësta 

Veel Italiaanse winkels zijn in de vroege middaguren gesloten. Dan kiezen de meeste Italianen voor een uitgebreide lunch of heuse siësta. Daarentegen zijn de winkels dan wel weer tot laat open en wordt er in de late avonduren nog uitgebreid gedineerd. Een ander ritme dus. Daar kun je vast aan wennen door ook zo’n soort dagelijks ritme in te bouwen. Doe dag bijvoorbeeld tijdens de weekenden. Verlaag dan ook meteen je tempo. Doe alsof je in Italië bent, waar de zon schijnt en het levensritme veelal lager ligt. Zeker in de vakantie. 

 • Kies voor een zondag-siësta
 • Verlaag je levenstempo

Kies voor echt Italiaans eten

Je kunt genieten van wat Italië je te bieden heeft door regelmatig een Italiaanse maaltijd op tafel te zetten. Dan bedoelen we geen afhaalpizza, maar een echte lokale lekkernij. Er zijn Italiaanse kookboeken genoeg en ook online vind je Italiaanse recepten die verder gaan dan een pastamaaltijd. Maak in ieder geval je pesto zelf, het product uit ons Ligurië! 

 • Maak eens een echte Italiaanse maaltijd
 • Kies voor verse pesto, maak het zelf!

Tot bij Benera!

Deze tips doen je al ruim voordat je naar Benera vertrekt van de Italiaanse sfeer proeven. Dat is niet alleen leuk, maar je krijgt ook meer voeling met het land. Op deze manier krijgt een vakantie verdieping. Ga je je meer en meer verwonderen over de cultuur, praat je een aardig woordje Italiaans mee waardoor je sneller contact legt met de lokale bevolking en kies je misschien wel eerder voor de minder toeristische plekjes waar nog echt het Italiaanse leven te ontdekken valt. 

Nutella feitjes

In 1965 wordt Nutella verkocht in de verpakking die we tot vandaag herkennen als de ware Nutella pot. Een pot die, nadat deze leeg is, heel geschikt blijkt voor hergebruik. Er bestaan Nutella spaarpotten, bloemenvazen, kandelaars of pennenhouders. Met een beetje creativiteit is de pot nog voor veel doeleinden geschikt.  

In 1978 wordt de eerste Nutella fabriek buiten Europa geopend, in Lithgow in Australië.  

In 1996 werd ‘Generatie Nutella’ gehouden in Parijs. Een bijzonder evenement met een aantal grote namen uit de kunstwereld die een ode brachten aan Nutella. 

In 2007 is er dan de eerste echte Nutella dag. 

In 2011 haalde de Nutella-Facebook-pagina de 10 miljoen fans. Inmiddels zijn het er meer dan 30 miljoen.

In 2014 werd de vijftigste Nutella verjaardag gevierd. In datzelfde jaar werd nutellastories.com gelanceerd. Er kwam zelfs een Italiaanse herdenkingspostzegel. 

Er bestaan inmiddels echte Nutella restaurants, een in Chicago en een in New York. 

Het aantal producten is sinds die eerste Nutella pot, flink uitgebreid. Er zijn onder andere Nutella koekjes en Nutella on the go voor als je niet zonder je Nutella kan als je op reis gaat. En voor de liefhebbers is er een scala aan bijzondere Nutella recepten, die je zelf kunt maken.