Verheug je op vakantie bij Benera, deze Italiaanse muziek brengt je alvast in de sfeer

Start » Verheug je op vakantie bij Benera, deze Italiaanse muziek brengt je alvast in de sfeer

Kun je niet wachten op jouw vakantie bij Benera? Kom dan alvast in die heerlijke Italiaanse sfeer door te luisteren naar die kenmerkende Italiaanse muziek. Van Eros Ramazotti tot Verdi en Pavarotti. Je wordt er meteen enthousiast van en krijgt zin in vakantie. 

Italië heeft niet alleen vanwege het heerlijke klimaat en de prachtige natuur een grote aantrekkingskracht op mensen, ook de muziek mag er zijn. Italianen zingen graag en dat heb je kunnen zien en horen toen vanwege de lockdown iedereen thuis moest blijven, maar mensen vanaf hun balkons samen zongen. Het laat de levenslust van de Italianen zien en tegelijkertijd hun saamhorigheid. Muziek verbindt!

Italiaanse Muziek

Italiaanse muziek gaat de hele wereld over

Als we bij de populaire popmuziek beginnen, kunnen we het beste starten met het nummer Ti Sento, vertolkt door Matia Bazar. Italiaanse muziek gaat de hele wereld over. Het werd niet alleen in Italië een hit, maar haalde ook in Nederland de hitlijsten. Ze zong het al in 1985 en het is nog altijd op de radio en vooral in restaurants te horen. Zowel in Nederland als in Italië zelf. Wat het betekent? ‘Ik hoor je’. 

Andrea Bocelli, Zucchero en Eros Ramazzotti brengen je eveneens in die typische Italiaanse sfeer. Voeg daar Laura Pausini en Paolo Conte aan toe en je hebt je rijtje compleet. Alhoewel; je hoeft niet van klassieke muziek en de opera te houden om ook met Nessun Dorma mee te galmen, gezongen door Pavarotti. Wat dat betekent? ‘Niemand mag slapen’. De ogen en oren openhouden dus! 

Het is overigens helemaal zo gek niet om je een beetje te verdiepen in de Italiaanse opera. Het maakt deel uit van de Italiaanse cultuur en bijvoorbeeld een plaats als Genua heeft het Teatro Carlo Felice, een theater ofwel operahuis in het centrum van de stad. Vooral Venetië heeft op dat gebied een rijk verleden. Dat is onder andere te danken aan Monteverdi, die in 1607 kapelmeester van de San Marco kathedraal in Venetië werd.

San Marco kathedraal

Daar werd een paar jaren later het San Cassiano muziektheater geopend, het eerste echte openbare operatheater. Eind zeventiende eeuw kwam er nog elf theaters bij! Het zorgde voor een grote schare aan componisten, onder meer de bekende Antonio Vivaldi (achttiende eeuw) bekend van het stuk ‘De vier jaargetijden’. In de zeventiende eeuw werd Napels de operastad, waar Scarlatti zijn stempel op de operakunst drukte. Daarna verdween Italië als operaland een beetje uit de gratie en namen Duitsland en Oostenrijk dit over. Er waren wel veel Italiaanse componisten, maar ze vertrokken allemaal naar elders. En toch bleef de Italiaanse opera in zwang aangezien een componist als Mozart regelmatig naar Italië afreisde. Net als Mozart schreef ook Joseph Haydn Italiaanse opera’s. 

Verdi hield de Italiaanse opera hoog

Dan springen we verder in de tijd naar de Barbier van Sevilla van Rossini (1816) en naar de meest bekende Italiaanse componist van de negentiende eeuw: Giuseppe Verdi. Volgens kenners een genie die de roem van de Italiaanse opera hooghield ten opzichte van de grote Duitse, Franse en Russische componisten uit die tijd. Het heeft ertoe geleid dat tot ver in onze tijd er nog Italiaanse opera’s worden geschreven en opgevoerd. 

Is dit van belang? Jazeker. Opera is een kunstvorm die een kijkje geeft op de ontwikkelingen binnen een samenleving. Je kunt er veel over Italië door te weten komen. Bovendien heeft muziek enorm veel impact op iemands persoonlijkheid en karakter. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de opera, maar ook voor de moderne popmuziek. ‘Muziek kan kalmeren en bepaalde passies aanwakkeren’, menen deskundigen. Daar hebben we die deskundigen natuurlijk helemaal niet voor nodig, want dat voelen we zelf wel. Als we Italiaanse muziek horen, of dat nu Zucchero of Vivaldi is, zijn we in gedachten al in Italië.  

Op dorpspleinen en markten hoor je Italiaanse muziek

En wie kent niet het beroemde muziekfestival van San Remo aan onze Bloemenrivièra, waar jaarlijks heel veel mensen op afkomen. Het bestaat al sinds 1951 en het is de opstap geweest voor de carrières van onder meer de eerdergenoemde Eros Ramazzotti, Laura Pausini en Andrea Bocelli. San Remo ligt vanaf Benera een eind verderop langs de kust, tussen Genua en Nice. Dat neemt niet weg dat wanneer je naar Ligurië afreist en een bezoek brengt aan al die heerlijke dorpjes in onze omgeving, je zeker op de dorpspleinen en op markten Italiaanse muziek zal horen. Ofwel uit speakers, of live gezongen. Verheug je er vast op en luister naar die heerlijke Italiaanse muziek.