Verder kijken dan de spaghetti lang is

Start » Verder kijken dan de spaghetti lang is

Natuurlijk is het heerlijk om te kiezen voor een gerecht als spaghetti als je in Italië bent. Maar er is nog zoveel meer. Heel veel meer. De Italiaanse keuken, en dan met name die van Ligurië, is een rijke keuken vol van verse ingrediënten en culinaire hoogstandjes die overigens vaak uitblinken in eenvoud. Een kleine greep. 

Verse kruiden uit de heuvels

Ligurië kent behalve de kust, ook bergen. Juist in dat achterland staat het er vol met verse kruiden zoals salie, oregano, rozemarijn en basilicum. Dan hebben we nog niet eens alle kruiden genoemd die op de heuvels te vinden zijn. Voeg daar de lokale artisjokken en tomaten aan toe en het water loopt je waarschijnlijk al in de mond. Alles zongerijpt en heerlijk vers. Daar zijn absoluut heerlijke gerechten mee te maken. 

De beste olijven ter wereld

Nu moet je weten dat er langs de westelijke Rivièra veel olijfbomen staan. Die tref je ook in de rest van de Italië, maar in dit geval is de streek heel erg trots op het feit dat de beste olijfolie toch echt afkomstig is van de (taggiasca) olijven van de bomen uit Ligurië. Wat je ook maar kookt of in een restaurantje bestelt als je bij ons in Benera logeert, kies voor deze lokale heerlijke olijfolie. Dat komt het gerecht te allen tijde ten goede. 

Pesto uit Genova

Wist je dat de bekende pesto oorspronkelijk uit Ligurië komt? Uit de omgeving van de havenstad Genova. De mix van onder andere olijfolie, basilicum, knoflook, pecorino kaas, pijnboompitjes en zout is een geweldige saus om bij een pasta te eten. Sterker nog; je pasta heeft dan weinig tot niets meer nodig. Dat is wat er wordt bedoeld met eenvoud. Als de ingrediënten vers en smaakvol zijn, is dat voldoende. 

Pittige hartige taarten

Nu we toch op de kruidentoer zijn noemen we ook de hartige taarten, bekend in Ligurië. Torta pasqualina is een hartige taart gevuld met kruiden. Aangevuld met groenten en kaas. Let op, deze hartige taart kan pittig zijn. Vaak tref je ook paddenstoelen in dit gerecht. 

Focaccia voor broodliefhebbers

Hollanders zijn broodliefhebbers. Iets wat je dan beslist moet proeven in Italië en zeker in Ligurië, is het broodgerecht focaccia. Uiteraard vers gebakken. Het is een plat brood van ongegist deeg dat wordt besprenkeld met olijfolie en zout. Dit is de eenvoudige versie, die ontzettend lekker is. Wil je er misschien kaas en ui op? Ook dat is mogelijk. 

Lokaal pastagerecht

Volgens experts is Streppa e Caccia Là, een typisch Ligurisch gerecht. Het is een pasta met ricotta en seizoensgroenten in een roomsaus met knoflook. Je eet het in de restaurantjes die je overal treft als je vanuit Benera de streek in trekt en al die leuke dorpjes gaat bezoeken. Daar kun je natuurlijk ook heerlijke pizza’s en andere pasta’s eten. Maar vergeet niet dit soort lokale specialiteiten te proeven. 

Ligurische streetfood

Vergeet ook niet dat Ligurië een eigen traditie van ‘streetfood’ kent. Hier geen fish & chips, maar ‘cibo di strada’ zoals fritti. Het zijn gefrituurde kleine visjes die je uit een papieren zak eet. Dan is dan slechts de enige overeenkomst met de eerdergenoemde Engelse fish & chips. Probeer ook eens de panissa, gefrituurde deeghapjes gemaakt van kikkererwtenmeel, water en zout. 

Bier of jam met chinotto

Chinotto is een kleine citrusvrucht die direct aan Ligurië gelinkt is. Je kunt het niet zomaar eten, want de vrucht is erg bitter, maar verwerkt in drankjes is het heerlijk. Je treft het vruchtje ook in jam of in honing. En wat te denken van chinottobier!