Ontdek de schoonheid van Ligurië

Start » Ontdek de schoonheid van Ligurië

Heb je Rome wel gezien en is Milaan ook al van je lijstje afgevinkt? Of wil je jouw vakantie beleven op een minder toeristische locatie in Italië en ben je juist op zoek naar de onontdekte pareltjes van Europa? Dan is een vakantie naar het verrassende Ligurië een heel goed idee. Ontdek de schoonheid van deze indrukwekkend mooie regio in Noordwest-Italië vanuit een van onze ruime appartementen.

Over Ligurië

Wanneer men het over Ligurië heeft, gaat het bijna altijd over de kleurrijke dorpjes van de Cinque Terre of over een van de mooiste vissersdorpjes van Italië, Portofino. En hoewel deze plaatsen absoluut wonderschoon zijn en al reden genoeg om naar Ligurië af te reizen, heeft deze regio nog zoveel meer moois te bieden.

Denk aan indrukwekkende bergen, een prachtig glooiend heuvellandschap, imposante vergezichten, een ruige kustlijn, witte stranden en een azuurblauwe zee. Privéstrandjes in kleine inhammen aan de kust, middeleeuwse stadjes omringd door olijfbomen en wijngaarden. Maar naast adembenemend mooie natuur is ook een groot cultureel aanbod en voor de liefhebber een bruisend nachtleven. Ook is Ligurië een paradijs voor watersporters en liefhebbers van zon, zee en strand en kunnen actieve wandelaars en fietsers zich eindeloos in de omgeving vermaken. In de winter kunnen wintersporters hun hart ophalen in de bergen van het achterland. De veelzijdige regio biedt werkelijk voor ieder wat wils. Ligurië loopt van de Franse grens tot aan La Spezia en is een van de kleinere regio’s van Italië. Het is opgesplitst in twee delen; Riviera di Levante, dat van La Spezia tot Genua loopt, en Riviera di Ponente, dat van Genua naar de Franse grens loopt. 

Aangename temperaturen en weinig kans op regen

Ligurië heeft een mediterraan klimaat, wat vooral tussen juni en september voor aangename temperaturen zorgt. Liefhebbers van de zon doen er goed aan naar Ligurië te vertrekken, want deze regio is een van de zonnigste van Italië. De kans dat je in die periode je paraplu moet openklappen is dan ook erg gering want er is maar weinig regenval. Ondanks iets lagere temperaturen is ook het voorjaar en najaar erg mooi in deze regio, vooral wanneer je een iets actievere vakantie verlangt waarbij je de wandelschoenen regelmatig aantrekt of er op de fiets op uit gaat. Bovendien is het buiten het hoogseizoen een stuk rustiger en kun je veel meer het echte Italië ervaren met de lokale bevolking.

De omgeving verkennen

Ligurië heeft zoveel te bieden dat het heel lastig is om in een korte blog maar een paar hoogtepunten op te sommen. Toch doen we een poging;

Cinque Terre

We noemen ze toch even kort, want vooral wanneer je er nog nooit bent geweest mag een bezoek aan de Cinque Terre eigenlijk niet ontbreken als je in een van onze appartementen verblijft. Als je ergens de mooiste plaatjes kunt schieten, voor het vakantiealbum of voor Instagram, dan is het wel tijdens een bezoek aan deze vijf schilderachtige vissersdorpjes. De dorpjes, die op de UNESCO- werelderfgoedlijst staan, lijken op miraculeuze wijze tegen de steile rotswand aangeplakt. Volg een van de wandelroutes om alles goed te kunnen bekijken, bewonder ze vanaf een boot op de zee of verken de Cinque Terre op de fiets. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore; ieder dorpje heeft zijn eigen charme en hoogtepunten. 

Het ‘zesde dorpje’

De mooie badplaats Levanto wordt vanwege zijn ligging net boven de Cinque Terre ook wel eens ‘het zesde dorpje’ genoemd. Maar omdat dit buitenbeentje officieel niet bij de Cinque Terre hoort is dit dorp vaak een stuk minder druk dan de vijf beroemde dorpjes. En dat terwijl dit dorpje juist zoveel charme bezit. Levanto ligt aan de Middellandse Zee en is een waar paradijs voor liefhebbers van de zee, het water en de watersport. Op het brede zandstrand kun je je handdoekje uitrollen of plaatsnemen op een van de strandbedjes die je kunt huren. Of je springt op je surfboard of waterfiets. Kijk dan zo nu en dan wel even achterom, want vanaf het water heb je het allermooiste uitzicht op de Cinque Terre. 

Camogli

Nog zo’n mooie pastelkleurig dorpje tussen Genua en Cinque Terre in is het pittoreske Camogli. Net als Levanto is dit dorpje in vergelijking met de Cinque Terre een stuk minder toeristisch en daarom met name leuk om te bezoeken als je niet zo van drukte houdt. De naam van dit ietwat ingedutte vissersdorpje betekent zoiets als ‘de huizen van de vrouwen’. Die naam is ontstaan doordat het de vrouwen waren die het dorp runden terwijl de mannen de zee trotseerden in hun vissersboten. Het kleine strandje leent zich perfect voor een picknick aan het water.

Paradijselijk logeren bij Benera

Midden tussen al dit moois, tussen Cinque Terre en Portofino, vind je het huis Benera waar onze twee ruime appartementen zich bevinden. Gelegen op 600 meter hoogte in Santa Maria di Maissana heb je vanuit beide appartementen een werkelijk schitterend uitzicht over de bergen van Val di Vara. Hier zijn de nachten nog echt donker en kun je genieten van het schitterende schouwspel dat de heldere sterrenhemel is. Vanuit je appartement wandel je zo de natuur in voor een ontspannen wandeling in de rustige natuur in de omgeving of vertrek je om je naar een van de leuke steden of pittoreske dorpjes te begeven. In de infomap die je in je appartement aantreft vind je allerlei suggesties, maar uiteraard kunnen wij je ook altijd van tips voorzien voor een geslaagde dag. Of je nou wilt raften, verlangt naar een ontmoeting met wilde dolfijnen of walvissen, of op een Vespa door een idyllisch Italiaans dorpje wilt zoeven. 

Onze appartementen Timo en Rosmarino zijn de perfecte uitvalsbasis om al het moois dat Ligurië te bieden heeft te ontdekken. Ontdek de Ligurische tradities en cultuur, geniet van de voortreffelijke plaatselijke keuken en ga met vernieuwde energie en een liefde voor deze bijzondere regio weer huiswaarts.

Wij heten je graag welkom in Benera!