Italianen houden wel van een viering, verering en feestje

Start » Italianen houden wel van een viering, verering en feestje

Italië is een land met veel katholieke feestdagen en vereringen. Tijdens die dag of dagen zijn dorpen en steden in een feeststemming en het openbare leven ligt er stil. Als bezoeker kun je zo’n feest op een geweldige manier meevieren. Welke dagen dat zijn? Hier volgt een aantal data en te bezoeken steden en dorpen.

Met veel pracht en praal tovert een Italiaans dorp of stad zich regelmatig om in een feeststad. Je kunt daar als bezoeker niet omheen. Behalve dat de straten gevuld zijn met bijvoorbeeld optochten en vooral veel publiek, zijn veel openbare gebouwen en zelfs winkels gesloten. Je kunt dus maar beter tijdig op de hoogte zijn. 

De meeste Italianen zijn op zo’n dag vrij en dan is er ook nog het zogenoemde: ponte. Als bijvoorbeeld de donderdag een officiële feestdag is, plakken ze daar ook de vrijdag als vrije dag aan vast. Houd er dan rekening mee dat je ook de dag erna dus niet bij instanties of winkels terecht kunt. Maak er maar een lang weekend van!

Nationale feestdagen in Italië

De volgende feestdagen worden landelijk gevierd. Houd er rekening mee dat dan de meeste openbare gelegenheden en winkels dicht zijn. 

 • 1 januari – Capodanno – nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Epifania/Bafana – Driekoningen
 • 25 april – Giorno della Liberazione – Bevrijdingsdag
 • 1 mei – Festa del Lavoro – Dag van de Arbeid
 • 2 juni – Festa della Republica – Dag van de republiek 
 • 15 augustus – Assunzione della Beata Vergina Maria/Ferragosto – Maria Hemelvaart
 • 1 november – Ognissanti – Allerheiligen
 • 8 december – Immacolata Concezione – Onbevlekte ontvangenis
 • 25 december – Natale – Eerste kerstdag
 • 26 december – Santo Stefano – Tweede kerstdag
 • 31 december – San Silvestro – Oudjaar

Een greep uit de vieringen rond patroonheiligen in verschillende steden 

 • Rome – 29 juni – verering van San Pietro
 • Milaan – 7 december – verering Sant’ Ambrogio
 • Venetië – 25 april – verering San Marco 
 • Torino – 24 juni – verering San Giovanni
 • Genova – 24 juni – verering San Giovanni
 • Firenze – 24 juni – verering San Giovanni
 • Bologna – 4 oktober – verering San Petronio 
 • Napels – 19 september – verering San Petronio 
 • Palermo – 15 juli – Santa Rosalia  

Meer Italiaanse feestdagen 

-Naamdag

Als je vernoemd bent naar een heilige vier je in Italië niet alleen je verjaardag, maar ook je naamdag. Dat wordt onomastico genoemd. Op de heiligendag heb je daarom nog een jaarlijks feestje. 

-Naamdag van een stad

Ook een stad kent vaak een heiligendag. Het is maar beter dat je dat weet, want op die dag is alles er gesloten. (Verderop tref je een lijst van naamdagen van steden). 

-Italiaanse opa- en omadag

Sinds 2005 is het in Italië op 2 oktober de ‘Dag van de Grootouders’ (La Festa dei Nonni). Dan worden de opa’s en oma’s extra verwend. Vaderdag (19 maart 2022) en moederdag (8 mei 2022) kennen ze ook. 

-De Italiaanse Sinterklaas

In de nacht van 5 op 6 januari komt La Befana langs bij de kinderen om snoep te brengen. Dit is een oud vrouwtje dat qua viering lijkt op ons Sinterklaasfeest. 

SAMSUNG CSC

Regionale feestdagen in Ligurië

Naast alle nationale feestdagen is er in Ligurië een aantal regionale feestdagen. Het is een aanrader om tijdens zo’n feestdag de straat op te gaan omdat je dan het ware Italiaanse leven tegenkomt en snel contact maakt met de plaatselijke bevolking. We noemen eerst de niet religieuze feestdagen en daarna de religieuze feestdagen. 

Niet religieuze feestdagen

Palio in Siena – paardenrace

De paardenrace tussen de wijken van Siena, op drie uur van Santa Maria di Maissana, vindt tweemaal per jaar plaats: op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell’Assunta). Je kunt vanaf het plein de race aanschouwen en soms kun je een plekje bemachtigen op de balkons van de omliggende huizen. Daar moet je dan wel wat geld voor neertellen. Een paar honderd euro gaat het je al gauw kosten. Wil je verder feesten dan moet je na de race in de winnende wijk zijn. Daar wordt de overwinning nog dagenlang gevierd. 

Golf van Tigullio – palio zeilrace

In juni of augustus, altijd op een zondag, is er in de Golf van Tigullio een race met zeilboten. Eveneens Palio genoemd. Op een mooie dag is heerlijk om hiernaar te kijken en dit te combineren met een bezoek aan een van de dorpjes aan de kust. De route is ieder jaar anders. De oneven jaren gaat de race lang Chiavari, Rapallo, Santa Margherita Ligure en Sestri Levante. De boten varen langs Lavagna, San Michele Pagana en Zoagli Levante in de even jaren. 

La Spezia – Palio Remiero Del Golfo

Een ander soort boten steelt de show tijdens de Palio Remiero Del Golfo. Hier gaat het om vissers- en roeiboten. Wie het snelste een vissersboot kan bouwen krijgt veel aanzien. Het festijn begint al met het zegenen van de boten die vervolgens in colonne door de stad worden gereden om te kunnen worden bewonderd. Daarna volgt de roeiregatta die wel een hele week kan duren. De start is op de eerste zondag van augustus. La Spezia ligt op een uurtje rijden van Benera. 

Sestri Levante – Het Andersen Festival

Jaarlijks zijn er vier dagen lang sprookjes, theater, muziek en circus te zien in Sestri Levante,  te danken aan de Deense schrijver en dichter Hans Christan Andersen, die er op zijn 28e arriveerde (1833) en er een tijd lang woonde. Het laatste weekend van mei staat al sinds 1998 helemaal in het teken van deze beroemde schrijver. Er zijn onder andere optredens van nationale en internationale theatergezelschappen en verschillende artiesten. Ook op de stranden wordt theatraal uitgepakt. 

Garlende – Fiat 500 bijeenkomst

Ruim honderdvijftig kilometer verderop, in Garlende bij Albenga, wordt jaarlijks in het voorjaar de Fiat 500 bijeenkomst gehouden. Dit duurt van vrijdag tot zondag. Je treft er de klassiek Fiat 500, maar ook moderne en extravagante ontwerpen. Er staan kraampjes vol met onderdelen en je kunt er nog veel meer spulletjes kopen die te maken hebben met de ‘Topolino’. Er komen Fiat 500-liefhebbers van over de hele wereld. Je treft er wel duizend Fiatjes. 

Processed with VSCO with m5 preset

Sanremo – Sanremo festival

Het bekendste festivial is natuurlijk het jaarlijkse Sanremo festival, het Festival della Canzone Italiana, dat eind februari wordt gehouden. Het festival van het Italiaanse lied is een begrip in de hele wereld. Helaas kun je het niet zomaar bezoeken. 

Religieuze feesten

Rapallo – Mariaviering 

De Mariaviering in Rapallo, zo’n 75 kilometer van Santa Maria di Maissana waar Benera is gevestigd, wordt gehouden tussen 1 en 3 juli. Er zijn een prachtige processie met vuurwerk en lichtjes op de rivier. Er is tegelijkertijd een culinaire markt.  

Camogli – Sagra del Pesce 

Het is ruim een uur rijden vanuit Santa Maria di Maissana naar Camogli, maar het is de moeite waard. Zeker op de tweede zondag in mei wanneer de patroonheilige van de vissers geëerd wordt, San Fortunato. Die verering gebeurt onder andere met zo’n twee ton vis dat in een enorm grote pan middel op het plein wordt gefrituurd. Iedere bezoeker mag er een stukje van eten. Het festival begint op zaterdagavond met een religieuze viering en veel grote vuurplaatsen op het strand. Het is er een gezellige drukte en het is dan ook aan te raden om ofwel heel vroeg met de auto of met de trein naar deze badplaats af te reizen. De dag wordt afgesloten met een groot vuurwerk boven zee. Dit alles kost je geen cent. De toegang is gratis. 

Savona – Savona ligt op twee uur rijden van Santa Maria di Maissana, maar als je werkelijk een indrukwekkende processie wilt zien, moet je daar zijn. Het vindt plaats op goede vrijdag voor Pasen. 

Arma di Taggia – Santa Maddalena del Bosco

Het religieuze Festa della Maddalena, gehouden tijdens het derde weekend van juli, bestaat uit een nachtelijke processie vanuit het dorp Taggia, dat ruim tweehonderd kilometer verderop ligt. Dat is een eind weg, maar we willen je er toch op attenderen. Je kunt het feest meemaken als je dat goed inplant als je bijvoorbeeld op doorreis bent naar Benera of als je bij ons vandaan vertrekt richting San Remo. De processie loopt door het omringende berggebied en er wordt een rituele ‘dans van de dood’ gehouden. De dag erna, Maddalenetta genoemd, zijn er allerlei festiviteiten. 

Speciale vieringen

Reggio Emilia ligt meer in het binnenland, op zo’n twee uur rijden van Benera. Op 7 januari wordt daar de Dag van de vlag gevierd, Festa del tricolore. Het is de plek waar voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis de driekleur werd gehesen. Sinds 1997 wordt dit jaarlijks gevierd. Op 10 juni is het in Italië de dag van de Marine. Op die datum werd in 1918 de SMS Szent István, een slagschip van de Oostenrijks-Hongaarse marine tot zinken gebracht. Een overwinning van de Italiaanse zeemacht tijdens de Eerste Wereldoorlog.