Ferragosto

Start » Ferragosto

Ferragosto We kijken vast een maand vooruit naar één van de belangrijkste feestdagen in Italië. Leuk voor de gasten van Benera die rond 15 augustus bij ons verblijven: Ferragosto. Je kans om op z’n Italiaans te lunchen of dineren op deze feestdag. Vergeet niet ons een tafel te laten reserveren, het kan druk zijn in de restaurants. Of maak een picknickmand vol lekkers en zoek een mooi plekje in de natuur. 
Ontstaan van Ferragosto
Het woord Ferragosto is afgeleid van de Latijnse term Feriae Augusti, dat men als ‘rust van Augustus’ kan vertalen. Het is dankzij keizer Augustus dat Ferragosto sinds 18 voor Christus bestaat. Het antieke Ferragosto ontstond met als doel belangrijke feestdagen met elkaar te verbinden om zo van de dag 15 augustus het startpunt van een langere rustperiode te maken. Deze rustperiode was niet alleen voor de mens bedoeld, maar ook dieren mochten rusten; ze werden zelfs behangen met bloemenslingers. Deze traditie wordt nog steeds in stand gehouden.
Vanaf de zevende eeuw na Christus geeft Italië ook een religieuze betekenis aan Ferragosto, namelijk de Maria-Tenhemelopneming.

Het hedendaagse Ferragosto
Tegenwoordig is Ferragosto nog steeds een belangrijke dag voor de Italianen. Op deze nationale feestdag is iedereen vrij en staat het openbare leven even helemaal stil. In vrijwel alle dorpen en steden worden feesten georganiseerd en trekken de inwoners in processie door de stad waarbij het Mariabeeld volop in de belangstelling staat. De dorpelingen genieten samen van een uitgebreid buffet en de dag wordt vaak afgesloten met een dorpsfeest en soms ook een vuurwerkshow. Daarnaast trekken veel Italianen erop uit om een dagje door te brengen aan zee of in de bergen met familie en vrienden. Als de feestdag midden in de week valt, is dit voor velen een goed excuus om er een ‘ponte’ van te maken, dat wil zeggen dat ze een ‘brug’ slaan met het weekend door er een paar dagen aan vast te plakken. Voor veel mensen is Ferragosto dus het begin van een vakantie. Jammer voor iedereen die hoopt op een extra vrij dag dat het dit jaar op zondag valt. Appartement Timo is vanaf 14 augustus nog vrij dus pak je kans en vier deze dag met de Italianen. Geniet van rust in de mooie heuvels rond Benera of trek naar het gezellige maar drukke strand. A presto !