Benera biedt het beste van twee werelden: Italiaanse- en Hollandse koffie

Start » Benera biedt het beste van twee werelden: Italiaanse- en Hollandse koffie

Over Italiaanse koffie valt veel te vertellen. Alleen al de vele varianten vragen om koffiekennis en dan is er nog het tijdstip waarop je het een en ander drinkt. Hier tref je daarom enige informatie én inspiratie over het Italiaanse bakkie troost. 

Echte espresso met schuimlaagje

Een piepklein kopje met daarin een aantal slokken sterke koffie met -als het goed wordt gezet- een roodbruin schuimlaagje. Dat is een echte espresso. Heel erg Italiaans en heel erg lekker. 

Houd je van wat meer koffie in een kopje dan bestel je een dubbele espresso, een doppio. Even sterk, maar meer inhoud. Dat is nog maar een greep uit de vele koffies die je op een terras in de Italiaanse zon kunt drinken. Een ristretto, Americano of verschillende macchiato’s behoren ook tot de mogelijkheden. Het is puur genieten. 

Eerlijke Hollandse koffie in Italië

Nu moet je weten dat als je bij ons komt logeren, je je eigen koffie kan zetten. In ieder appartement staat een echt Hollands koffieapparaat en een Italiaans ‘pruttelpotje’. Een Nederlander houdt van een Hollands bakkie, maar je wilt natuurlijk ook het echte Italië proeven. Het kan allebei. Laten we stellen dat je op deze manier bij Benera het beste van twee werelden krijgt. Dat neemt echter niet weg dat we je ook aanraden om erop uit te gaan en te genieten van de Italiaanse varianten in de cafés. 

Paar slokken goede koffie is voldoende

Volgens kenners zijn Italianen echte koffiepuristen. Ze drinken het graag en genieten er enorm van. Vandaar dat een paar slokken goede koffie al voldoende is. De espresso is het meest populair. Oftewel: een caffè. Het liefst met veel suiker. Als die suiker eventjes op het schuimlaagje blijft liggen, heb je een perfecte espresso te pakken. Cappuccino, in Nederland populair, wordt door Italianen zelden na elf uur ’s morgens gedronken. Een koffie met melk zou te zwaar op de maag liggen en niet goed zijn voor de spijsvertering. 

Italiaanse Illy koffie

Italië werd overigens pas een koffieland vanaf de vijftiende eeuw toen de Arabieren het land binnen kwamen en koffiebonen meebrachten. Venetië en Trieste werden plaatsen waar de koffie druk werd verhandeld. In Trieste staat nog altijd een belangrijke koffiebranderij, die van het merk Illy. Vernoemd naar directeur Ernesto Illy. 

Het kenmerk van de Italiaanse koffie is dat de Italianen de koffiebonen lang roosteren, wat de intense smaak teweegbrengt. Lang roosteren betekent ook dat een deel van de cafeïne verdwijnt. Met andere woorden; in vergelijking met het Hollandse koffiedrinken kun je van een Italiaanse Arabica koffie prima een kopje extra nemen zonder je direct over de hoeveelheid cafeïne druk te maken. Het is de reden dat een bakje espresso in de avond, na het eten, ook nog prima te doen is. 

Gaggia, koffiezetten onder hogedruk

Ken je die enorme Gaggia koffiemachines? Die zijn te danken aan Achille Gaggia die in 1937 deze machines met pompdruksysteem creëerde. Met als gevolg een heerlijk schuimlaagje op de espresso. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen deze machines echt in omloop. Maar Italianen zouden geen Italianen zijn als ze niet kibbelden over wie nu werkelijk de uitvinder is van koffiemachines die onder hogedruk koffie maken. Want daar komt Illy weer op de proppen met een claim dat grootvader Francesco in 1936 al zo’n machine fabriceerde. What’s in a year? En Illy of Gaggia, het zijn beide geweldige uitvindingen. 

Koffie uit de percolator

Toch is die claim begrijpelijk want het is een uitvinding van jewelste en het systeem draait nog altijd volop in iedere Italiaanse koffiebar. Daarmee hebben de Italianen het koffie maken tot kunst uitgeroepen. Een barista weet wel raad met de espressomachine en de beste koffiebonen om er de perfecte koffie mee te zetten. Wil je dit zelf thuis toepassen zonder zo’n kostbaar apparaat te hebben dan is de percolator daar uitstekend geschikt voor. Dit kleine potje zet onder druk de lekkerste koffie. Mits je natuurlijk voor smakelijk gemalen bonen kiest. 

Koffiedrinken op terrassen in Ligurië

Na al deze informatie weet je al iets meer over de koffiecultuur in Italië. Je kunt er werkelijk een studie van maken als je het op z’n Italiaans goed wil doen. De Italianen kijken je echt vreemd aan als je na het avondeten een cappuccino bestelt of als je aangeeft dat je een caffè eigenlijk te sterk vindt. Dat is niet des Italiaans, en daarom is het gewoon leuk je hierin te verdiepen en mee te doen met de Italianen op het terras. Daar zijn er genoeg van rond Benera. Doe er je voordeel mee. Eenmaal terug na een lange dag slenteren door de straatjes van allerlei leuke dorpjes in Ligurië en vele terrasbezoekjes, kun je je bij Benera tegoed doen aan een Holland bakje leut! Ook na het avondeten, en desnoods met een wolkje melk.