Antipasti

Start » Antipasti

Als wij uit eten gaan bestel ik negen van de tien keer een plank. Een plank? Ja een antipasti-plank vol lekkers. Vaak geserveerd met brood en een goede olijfolie.Die olijfolie kun je dan bij ons meenemen; in november hebben we weer druk geplukt en geperst. Antipasti betekent letterlijk “voor de pasta”, de eerste gang van een diner dus. Traditioneel at met antipasti, pasta, vlees of vis (bij heel uitgebreide diners, zoals bijvoorbeeld met Kerst beide), een toetje in de vorm van zoet of soms ook een klein kaasplankje en tot slot een espresso met grappa of een andere digestief. Tegenwoordig is het heel gewoon, ook voor Italianen om één of meerdere gangen over te slaan. Wij hebben bijvoorbeeld genoeg aan een antipasti, vlees of vis en koffie. Als we zien dat een restaurant erg lekkere taarten of puddingen heeft, dan nemen we soms nog een toetje. 
In veel barretjes krijg je eind van de dag ook iets lekkers als je een alcoholisch drankje besteld, sommige bars hadden zelfs een buffet met hapjes of je krijgt een klein plankje. In sommige streken betaal je een kleinigheid voor de hapjes. Een buffetje is helaas door corona niet meer mogelijk. Hier wat foto’s van planken ter inspiratie als je thuis eens wat anders op tafel wilt zetten. Veel Italiëliefhebbers zullen al best eens een plankje als souvenir mee hebben genomen. Heb je leuke foto’s, plaats ze gerust onder dit artikel. Leuk om te zien hoe anderen een plank opmaken. Tot ziens op bij Benera! www.benera.nl